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Publication Ökologische Optimierung regional erzeugter Lebensmittel: Energie‐ und Klimagasbilanzen [Ecological Optimization of Regionally Produced Food: Energy and Greenhouse Gas Balances]
Langfassung; erstellt im Auftrag der Universität Rostock als Teilprojekt im Vorhaben „Regionale Erzeugung, Verarbeitung und Vermarktung von Lebensmitteln“, gefördert vom…
Authors:
Guido Reinhardt,
Sven Gärtner,
Julia Münch,
Sebastian Häfele
Year:
2009
Project Assessment of Energy and Greenhouse Gas Inventories of Sweet Sorghum for first and second Generation Bioethanol
Runtime 01/2009 – 12/2009
In light of increased discussions regarding the competition between bioenergy and food, Sweet Sorghum has emerged as a promising energy crop because it can be used for the production of food, biofuels...
moreProject Ecological Optimization of Regionally Produced Food: Energy and Greenhouse Gas Balances
Runtime 01/2008 – 12/2009
ifeu investigated the greenhousegas and energy balances of regionally produced food compared to national or international production for six exemplary items: apple, lettuce, beef, beer, bread, milk.
morePublication Anwendung und Kommunikation des Kumulierten Energieverbrauchs (KEV) als praktikabler Entscheidungsindikator für nachhaltige Produkte und Dienstleistungen hinsichtlich Reduzierung des Ressourcen- und Energieverbrauchs: Praxisbeispiel Brot
Heidelberg, 2003
Authors:
Andreas Patyk
Year:
2003
Publication Life cycle assessment of bread production: A comparison of eight different scenarios
Proceedings, 4th International Conference on “Life Cycle Assessment in the Agrifood sector”, Horsens (DK), 6. – 8. October, 2003
Authors:
Jörg Braschkat,
Andreas Patyk,
Markus Quirin,
Guido Reinhardt
Year:
2003
Publication Ökobilanz: Beikrautbekämpfung im Weinbau [Life cycle assessment: weed control in vineyards]
Institut für Energie- und Umweltforschung Heidelberg Gmbh, Staatliche Lehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft, Weinbau und Gartenbau, Heidelberg, Neustadt. Berlin: Köster, 1998
Authors:
Achim Schorb,
R. Kubiak,
F. Schumann
Year:
1998
Project Milk calculator
As part of the project entitled Ableitung von Optimierungspotentialen zur umweltfreundlichen Herstellung von Milch und Milcherzeugnissen (Deriving optimisation potentials for the environmentally...
moreTeam Sonja Haertlé
M.Sc. Chemical and Bioengineering
+49 (0)6221 4767 106
sonja.haertle@ifeu.de
Team Guido Reinhardt
PhD Mathematician, Chemist, Biologist
Scientific Director
+49 (0)6221 4767 31
guido.reinhardt@ifeu.de
Topics
- Energy 481
- Methods & Tools 7
- Mobility 229
-
Nutritional transition
103
- Food ingredients 6
- Ernährungsrechner 3
- Food 78
- Beverages 3
- Resources 219
- Industry and products 108
- Biomass 336