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Project Pr:Ins - Holistic evaluation of alternative protein sources with special consideration of insects
Runtime 07/2022 – 06/2025
Pr:Ins creates sustainability profiles of protein ingredients and protein-containing foods from alternative protein sources, with a focus on the sustainability assessment of insects.
morePublication Life cycle assessment of animal-based foods and plant-based protein-rich alternatives: an environmental perspective
In the European Union proteins for food are largely animal based, consisting of meat and dairy products. Almost all soy but also a larger part of pulses and cereals consumed in the…
Authors:
Andreas Detzel,
Martina Krüger,
Mirjam Busch,
Irene Blanco,
Consuelo Varela,
Rhys Manners,
Juergen Bez,
Emanuele Zannini
Year:
2021
Project GourMed - Sustainability assessment of Mediterranean supply chains based on selected case studies
Project start 06/2021
The collaborative project GourMed conducts research with the aim of further developing food supply in the Mediterranean region and making it more effective, cost-efficient and sustainable.
morePublication Environmental footprints of foodproducts and dishes in Germany
Authors:
Guido Reinhardt,
Sven Gärtner,
Tobias Wagner
Year:
2020
Publication CO₂-Fußabdrücke ausgewählter Lebensmittel in Europa und Afrika
Im Auftrag des Heidelberger Instituts für Global Health (HIGH) des Universitätsklinikums Heidelberg, Heidelberg, 2020
Authors:
Tobias Wagner,
Sven Gärtner,
Marie Hemmen,
Guido Reinhardt
Year:
2020
Publication Zusammenstellung der CO₂-Fußabdrücke ausgewählter Lebensmittel für den Klima-Tisch
Im Auftrag der Zukunftsstiftung Landwirtschaft, Berlin. ifeu – Institut für Energie- und Umweltforschung Heidelberg gGmbH, Heidelberg, 2020
Authors:
Nils Rettenmaier,
Tobias Wagner,
Sven Gärtner
Year:
2020
Publication CO₂-Fußabdrücke ausgewählter Mensagerichte der Hochschule Trier
Im Auftrag der Hochschule Trier, Heidelberg, 2020
Authors:
Sven Gärtner,
Guido Reinhardt,
Tobias Wagner
Year:
2020
Publication Treibhausgasemissionen durch Lebensmitteltransporte: Basisdaten und Beispiel Apfel
Im Auftrag von Pentalpha – Verlag für Kunst und Medien gGmbH, Heidelberg, 2020
Authors:
Christina Zinke,
Sven Gärtner
Year:
2020
Publication Ausgewählte ökologische Kennzahlen der deutschen Milchwirtschaft
Im Auftrag von foodwatch e.V., Heidelberg, 2020
Authors:
Sven Gärtner,
Guido Reinhardt,
Tobias Wagner
Year:
2020
News Be it apple or pineapple: transport and packaging often determine the climate impact of our food
n a new study, ifeu – Institute for Energy and Environmental Research Heidelberg – has identified the environmental footprint of 200 everyday foods and dishes. It turns out, whether an apple is...
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